Doe jij een MBO opleiding? Dan is de kans groot dat jij een school account gekregen hebt. Hiermee kan jij makkelijk en snel op meerdere educatie platformen inloggen.
Inloggen via Entree Of login met je bestaande accounttekst en inleiding nog invoegen
Voor het goed volgen van deze les gaan we ervan uit dat je bekend bent met de volgende begrippen:
Soms wil een onderneming weten bij welke hoeveelheid een winst gemaakt wordt van € …
Door de formule van break even iets te herschrijven kunnen we dit eenvoudig berekenen.
Van een onderneming zijn de volgende gegevens bekend:
a). Bereken de break-even omzet
b). Bij welke omzet wordt aan de winstdoelstelling voldaan? (met andere woorden: Bereken het »target_break-even point)
a).
Gevraagd wordt de break even afzet. We gebruiken de volgende formule:
BEA= 450.000/(12,50-2,50) = 45.000 stuks
BEO = 45.000 x 12,50 = € 562.500
b).
target break even = (Constante kosten+gewenste winst)/(p-v)
toegepast
target break even = (450.000+50.000)/(12,50-2,50) = 50.000 stuks. De omzet die daarbij behoort is 50.000 stuks * 12,50 = € 625.000
Een ondernemer kan voor de keuze komen om een bepaalde activiteit zelf uit te voeren of dit te »outsourcen. Er kunnen verschillende redenen zijn om te outsourcen. Een van de redenen is de kostenkant.
Om de koffieautomaten in de bedrijfskantine in eigen beheer te houden of om dit uit te besteden.
Indien de ondernemer het in eigen beheer houdt, krijgt zij met de volgende kosten te maken.
Afschrijving op de automaten, lonen, onderhoudscontract € 12.000 per jaar.
De variabele kosten (bekertje, grondstoffen, water, etc.) € 0,05 per afname.
De ondernemer kan er ook voor kiezen om alles uit te besteden. In dat geval is de prijs per consumptie € 0,11.
Op basis van ervaring is de verwachting dat de komende jaren er jaarlijks 220.000 consumptie geconsumeerd worden.
a). Bij hoeveel consumpties is het om het even of men de consumpties in eigen beheer heeft of dat er wordt uitbesteed?
b). Wat zal de keuze zijn van de onderneming? In eigen beheer of uitbesteden?
a).
Als je goed kijkt dan zijn de variabele kosten bij uitbesteden € 0,11 en bij zelf doen € 0,05
Op variabele kosten ben je als je het in eigen beheer uitvoert € 0,11 – € 0,05 = € 0,06 goedkoper.
Maar je hebt dan wel € 12.000 aan constante kosten.
Dus per consumptie verdien je in eigen beheer € 0,06 terug voor je constante kosten.
Je moet dan dus minimaal 12.000 / 0, 06 = 200.000 consumpties verbruiken willen de kosten van eigen beheer net zo hoog zijn als bij uitbesteden.
Simpel gezegd gebruik je de formule van de break even afzet: C / (p-v)
Hierbij is:
C de constante kosten in eigen beheer
p de uitbestedingsprijs (dus inkoopprijs)
v de variabele kosten per consumptie in eigen beheer
toegepast: 12.000 / (0,11-0,05) = 200.000 stuks
b).
target break even = (Constante kosten+gewenste winst)/(p-v)
Uitbesteden | |
Maakt niet uit | 200.000 |
Zelf doen | 220.000 |
Omdat 220.000 > 200.000 kies je voor eigen beheer.